Med TurneringsService har du nå mulighet til å gjennomføre turneringer som nettsjakk på en enkel måte. Selve spilleplattformen som støttes er LiChess som er velprøvd, populær og gratis å bruke.Spillerne behøver ikke å lage seg brukerkontoer på LiChess for å delta, men det er en fordel. Systemet fungerer på individuelle turneringer, lagkamper, og "ligamatcher" (Sjakk5ern).
Med TS lager man nettsjakkturneringer på samme måte som alle andre turneringer. Ingenting er nødvendig å gjøre i Lichess på forhånd. Du oppretter turneringen i TurneringsService på vanlig måte. Alle innstillinger som betenkningstid, tiebreaks osv gjøres inne i TS. Alle spillesystemer støttes.
Klikk deretter på publiseringsknappen i hovedbildet. I feltet for nettsjakk, velg "Spilles på LiChess". Publiseringsbildet får da en ekstra Lichess-fane hvor du kan loggge inn med ditt brukernavn og passord på plattformen.
Spillerne kan selvfølgelig melde på seg selv som vanlig, på TS sine nettsider. Det vil der dukke opp et eget felt for Lichess brukernavn, som spillerne selv legger inn. På fanen med Lichess innstillinger har du tre alterativer for å styre dette:
Alternatvit kan turneringsleder melde på spillere direkte i sin lokale TS. Hvis spillerne har en Lichessbruker, kan du dobbeltklikke spillernavnet i TS og legge Lichess brukerID inn i spillerbildet. Dette vil gi samme (begrensede) funksjonalitet som alternativet "Valgfritt" ovenfor.
På fanen med Lichess-innstillinger har du to valg for når spillerne skal motta sine partiutfordringer.
Rundeoppsettet gjør du på vanlig måte i TS. En av forhåndssjekkene som gjøres, er at det vil komme opp advarsler hvis noen spillere mangler Lichess ID, eller eventuell tilgangskode er ugyldig.. Du kan velge å se bort fra disse meldingene siden TS alltid vil bruke tre alternative metoder for å sende utfordringer til spillerne:
OBS: Utfordringer vil være aktive i 24 timer, dvs partiet må være startet innen da, ellers må man sende ut nye utfordringer.
Hvis noen spillere får wo pga odde spillerantall, vil TS sende melding om dette til deres Lichess innboks.
På fanen med Lichess-innstillinger har du også en knapp for å starte spillernes klokker. Dette vil bare virke for spillere der TS har fått tilgangskode, dvs påmeldingalternativet Bekreftelse med passord..Denne knappen starter alle partiene samtidig. Alternativt kan du på samme måte starte klokken individuelt pr parti, inne fra bildet resultatregistrering.
Innhenting av resultater gjøres fra resultatregistreringsbildet (på samme måte som med de andre skyløsningene som finnes): Klikk på "Hent resultater". TS sjekker alle partier og resultatene vil tikke inn. Lengst til høyre vises også partienes status på LiChess. Du kan her kontrollere at spillerne har "funnet hverandre" og at partiet er i gang. Hold musemarkøren over statusfeltet for nærmere forklaring av status.
Du har også en "trafikklys" knapp i spillerlista som vil oppdatere tilstede-feltet med en fargekode:
Turneringen kan selvsagt også publiseres på TS sine nettsider på vanlig måte. Resultatlisten og partilisten vil ha partilinker til LiChess så publikum kan følge partiene de er interesserte i. Det finnes også en Live-parti link på TS nettsiden som viser en liste ove alle deltakere. Herfra kan publikum åpne et vindu for hver spiller de ønsker å følge.
Hvis du arrangerer en turnering med pengepremier eller f.eks en hybridturnering som skal rates, så vil dette med antijuks være viktig for deg. Lichess vil kunne sjekke maskinelt om noen har jukset, og slike spillere vil ble "merket" av Lichess slik at du som turneringsleder kan diskvalifisere disse. For at Lichess sin anti-juks mekanisme skal fungere må de ha en viss historikk over tidligere partier, sånn at man har noe å sammenligne spillestyrke mot. Spillerne må da ha spilt minimum 40 partier på plattformen. Men spillere kan også bli merket på grunn av andre brudd på brukerbetingelsene (som f.eks å opprette flere kontoer) og mye av dette er regulert av taushetsplikt. Arrangør må evt ta opp slike spørsmål med Lichess.
Registreringsbildet har en ekstra knapperad for å styre avviklingen av runden.
"Se på" - Åpner et nettleservindu så du kan følge partiene underveis. Merk at hvis du bruker denne knappen før begge spillerne har startet partiet, vil det der vises en "bli med" knapp. Den bør du ikke klikke på, for da hopper du inn som en av spillerne.
"Send invitasjon" - Du kan sende en ny invitasjon på mail (til det partiet som allerede ble lagt ut), til spillere som ikke har funnet sin partilink. Krever at du har et mailprogram på PC'en.
"Nytt parti" - Hvis partiet av en eller annen grunn må startes på nytt, kan du sende ut en ny "challenge" til begge spillerne her. Pass på at de bruker den nyeste versjonen av linken så de kommer til riktig parti, for den linken de fikk først vil ikke være knyttet til TS lengre.
Lengst til høyre på raden står Lichess ID for det markerte partiet.
Uforutsette endringer: Hvis du må gjøre endringer i rundeoppsettet, kan du gjerne gjøre manuelle
paringer fra hovedbildet i TS ved å legge inn
motstander og partifarge direkte på spillerne.
Deretter kan du klikke knappen i publiseringsbildet for å legge ut de nye
partiene du har satt opp. Andre, eksisterende, parti berøres ikke.
Alternativt kan man legge ut ett og ett parti (Lichessutfordring) med "Nytt parti" knappen.
Manglende eller feil tilgangskode: Den ordinære påmeldingslinken vil være aktiv også etter at turneringen har startet. Hvis du ser at du mangler gyldig tilgang til en spiller kan vedkommende klikke påmeldingslinken pånytt for å fornye tilgangskoden. Turneringsleder henter inn denne fornyede tilgangskoden med en vanlig publisering/oppdatering fra TS. For å sjekke tilgangskoder finnes en egen knapp på lichess-fanen, Test spillertilganger.
Angre rundeoppsett: Som alltid kan du angre et rundeoppsett ved å velg Rundeoppsett - En runde tilbake i menyen. I bildet som kommer opp kan du krysse av for Slett rundeinfo krysser du av for å fjerne informasjon om motspillere og resultater. Ved lichessturneringer vil da TS prøve å fjerne utfordringer/partier som er lagt ut. TS kan ikke fjerne partier som allerede er startet.